Vacatures zoeken en filteren

Hoe maak ik een goede zoekopdracht?

Jill Hendrikx avatar
Geschreven door Jill Hendrikx
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In dit artikel lees je alles over de zoek- en filter mogelijkheden in de Vacature verkenner.
Waar kan ik op zoeken? Wat doet deze filter?

Zoek- en filtermogelijkheden

Zoeken

Via de zoekbalk (nr. 1) kun je met trefwoorden zoeken in de vacature titel, omschrijving en herkende elementen zoals de functie en het opleidingsniveau. Jobport zoekt automatisch naar de best passende vacatures en rangschikt deze (standaard) op relevantie. Een match op de vacature titel weegt bijvoorbeeld ‘zwaarder’ dan een match op omschrijving.

Je kunt met trefwoorden overal op zoeken. Dit noemt men vrij zoeken. En om je nóg beter te helpen geeft Jobport suggesties. Typ je bijvoorbeeld een functie, zoals ‘Timmerman’, dan zal Jobport je suggesties geven voor vergelijkbare, veelgebruikte trefwoorden. Klik je op een suggestie, dan wordt deze aangevuld en gebruikt in je zoekopdracht. Jobport zoekt dan niet alleen naar vacatures die herkend zijn als zijnde die functie. Ook wordt er gezocht in de vacature titel en omschrijving.

Functie
De functie is mogelijk de belangrijkste zoekterm in je zoekopdracht. Daarom vult Jobport je trefwoorden aan op basis van de Functies die ook in de Beroepen verkenner te vinden zijn en de vraag vanuit de markt.


Zoekregio

Rechts van de zoekbalk kun je opgeven in welke regio je wil zoeken (nr. 2). Dit doe je op basis van een locatie en de afstand tot deze locatie. Hier vul je de plaats of postcode in, samen met de straal voor het zoekgebied.

Locatie
Door een locatie in te vullen kun je aangeven vanuit waar Jobport moet zoeken naar vacatures. Je kun hier zoeken op plaats, postcode of provincie. Standaard is je postcode ingevuld op basis van je profiel.

Afstand/straal
Via de drop-down kun je aangeven hoe ver vanaf de locatie Jobport moet zoeken naar vacatures. Dit is een straal die hemelsbreed is vanuit de opgegeven locatie. Standaard wordt een straal van 25km gebruikt voor het zoeken naar vacatures.


Filters

Via de filters kun je de resultaten verder filteren (nr. 3). Hiermee kun je harde eisen/knock out criteria instellen. Dat wil zeggen dat een gevonden vacature moet voldoen aan de gestelde eisen. Zoek je bijvoorbeeld een vacature met HBO niveau, dan worden ook alleen vacatures met dit niveau getoond.

Vakgebied
Met Vakgebied kun je filteren op een verzameling van gerelateerde functies. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in de bouw, dan kun je met de filter ‘Bouw en delfstoffenwinning’ de meeste vacatures uitfilteren. Hierdoor is het niet nodig om specifiek te zoeken op bijvoorbeeld ‘Schilder’ in de zoekbalk.

Hoe werkt het vakgebied in Jobport?
Elke vacature in Jobport wordt automatisch voorzien van een functie. Dit doet Jobport automatisch op basis van de informatie in de gevonden vacature. Elke functie valt binnen een vakgebied. Welke verzameling van functies in een specifiek vakgebied vallen kun je terugvinden in de Beroepen verkenner.

Opleidingsniveau
Met het filter Opleidingsniveau kun je vacatures selecteren waarin specifiek gevraagd wordt om een bepaald niveau.

Jobport probeert automatisch het gevraagde niveau af te leiden op basis van de vacature-informatie. Niet alle vacatures hebben deze informatie beschikbaar. Gebruik deze filter daarom alleen als je vacatures krijgt die ver boven of onder je niveau zijn. Ook is het handig om meerdere niveaus te selecteren. Zoek je bijvoorbeeld een vacature voor mbo 3, selecteer dan ook mbo 2 en mbo 4.

Voltijd/deeltijd
Via Voltijd/deeltijd kun je vacatures filteren die de gevraagde beschikbaarheid specifiek aangeven in de vacature. Voltijd betekent ‘Fulltime’ en is 32 uur of meer per week. Deeltijd betekent ‘Parttime’ en is voor 32 uur per week of minder.

Jobport zoekt automatisch in de vacature-informatie of de beschikbaarheid (het aantal uur per week) is aangegeven. In sommige vacatures staat bijvoorbeeld ‘Fulltime’ of ‘Parttime’, in andere vacatures staat bijvoorbeeld precies het aantal uur. Bekijk voor de zekerheid altijd even de bron.

In de praktijk blijkt dat werkgevers vaak redelijk flexibel zijn. Mocht je een vacature vinden voor 32 uur en kun je maar 24, ga dan in gesprek met de werkgever. Het advies is dan ook om deze filter pas te gebruiken wanneer het écht belangrijk is.

Type contract
Ben je op zoek naar een specifiek type vacatures, zoals een stage of afstudeerplaats, dan kun je met deze filter die vacatures selecteren.

Jobport zoekt automatisch in de vacature-informatie of het type contract is gegeven. Deze informatie is voor gewone functies vaak niet beschikbaar. Het advies is om deze filter te gebruiken als je zeer specifiek op zoek bent naar een bijzondere vacature zoals een freelance opdracht, stage plaats of bijbaan.

Type adverteerder
Met de filter Type adverteerder kun aangeven door wie de vacature op internet is geplaatst, en waar de vacature gevonden is. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar vacatures die door werkgevers zélf zijn geplaatst, én nog niet alom bekend zijn op het internet (nog niet vindbaar op vacature verzamelsites als Jobbird.nl). Dit laatste doe je door de verzamelsites uit te schakelen met de filter ‘Niet gepubliceerd op verzamelsites’.

Jobport zoekt naar vacatures op veel verschillende websites. Denk aan verzamelsites zoals Jobrapido en Jobbird, maar ook websites van tussenpersonen zoals YoungCapital en Randstad. Dit zijn in de meeste gevallen intermediairs.

Solliciteer je op een dergelijke vacature, dan kom je in de meeste gevallen niet direct met de werkgever in contact. Dit is bij vacatures die door de werkgever zelf zijn geplaatst, meestal op de eigen bedrijfswebsite, vaak wél het geval.

Via deze filters kun je vacatures selecteren die door de werkgever zelf zijn geplaatst, en/of door intermediairs. Door ‘Niet gepubliceerd op verzamelsites’ aan of uit te zetten kun je aangeven of de vacatures ook op verzamelsites of website van andere tussenpersonen mogen zijn gevonden.

Werkgever
Ben je op zoek naar een specifieke werkgever? Dan kun je via de filter Werkgever zoeken op bedrijfsnaam.

Klik op de drop-down Werkgever toevoegen en typ de naam van de werkgever die je zoekt. Jobport geeft automatisch suggesties voor bedrijfsnamen. De suggesties zijn op basis van informatie uit alle vacatures die zijn gevonden op het internet.

Klik je op een suggestie, dan wordt deze aangevuld en gebruikt in je zoekopdracht. Je kunt via deze drop-down ook meerdere werkgevers toevoegen.

Ook kun je de filter Werkgever volledig resetten. Dit doe je door bij op de Verwijder deze werkgevers knop te klikken. Je zoekt nu in alle vacatures.

Wil je uitgebreid zoeken naar werkgevers? Werkgevers zoeken en filteren in de Werkgever verkenner.


Zoekresultaten bekijken

Alle gevonden vacatures komen links in de lijst te staan. Dit noemen we de zoekresultaten.

Zoekresultaten

Het overzicht met de zoekresultaten begint met het totaal aantal gevonden vacatures, bijvoorbeeld 1-20 van 374 (nr. 1). Direct daaronder staan de vacatures (nr. 2).

Per vacature wordt de titel, locatie en de werkgever gegeven. De drie icoontjes direct daaronder geven informatie over (van links naar rechts) de datum waarop de vacature is gevonden, of de functie voltijd of deeltijd is en het gevraagde niveau.

Per pagina worden er 20 vacatures getoond. Via de pijltjes boven- en onderaan de lijst, direct naast het totaal aantal gevonden vacatures (nr. 1), kun je bladeren.

Periode
Bovenaan de lijst rechts staan twee icoontjes (nr. 3). Via het kalender-icoon (links) kun je de periode instellen. Deze staat standaard op ‘Afgelopen 2 maanden’. Ben je op zoek naar meer, oudere, vacatures, dan kun je dat doen door hier de periode te veranderen naar bijvoorbeeld ‘Afgelopen jaar’. Krijg je erg veel vacatures, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Afgelopen week’.

Sortering
Maak je gebruik van zoektermen in de zoekbalk zoals functies, beroepen of andere trefwoorden, dan worden de vacatures standaard geordend op relevantie (Sorteren op relevantie). Wil je liever de meest recente vacatures eerst zien, dan kun je via het sorteer-icoon (rechts) de sortering aanpassen naar ‘Sorteren op datum’.

Was dit een antwoord op uw vraag?