Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesVacature verkennerInternet vacatures
Geavanceerd zoeken met booleaanse operatoren
Geavanceerd zoeken met booleaanse operatoren

Geavanceerd zoeken naar vacatures

Jill Hendrikx avatar
Geschreven door Jill Hendrikx
Meer dan een jaar geleden bijgewerkt

In dit help-artikel vind je tips over hoe je geavanceerd kunt zoeken met behulp van trefwoorden en booleaanse operatoren.


Geavanceerd zoeken

Standaard zoekt de Vacature verkenner op alle trefwoorden die je intypt, inclusief variaties. In sommige gevallen wil je dit misschien niet. Bijvoorbeeld wanneer je in 1 zoekopdracht vacatures voor 2 verschillende functies wil zoeken. Of wanneer je alleen op een deel van een zoekterm wil zoeken, of juist een zoekterm wil uitsluiten van je zoekopdracht.

Hieronder staat per voorbeeld uitgelegd hoe je dit doet:

Let op: Het advies is om je zoekopdrachten zo simpel mogelijk te houden. Ook als je naar meerdere functies wil zoeken (met dezelfde filters), raden we aan om hier 2 zoekopdrachten voor aan te maken, of algemenere termen te gebruiken. In het tabblad 'Gevonden vacatures' komen namelijk al je zoekopdrachten samen en kun je ze makkelijk gesplitst bekijken.

Wil je toch geavanceerd zoeken of kloppen je resultaten niet met wat je wil? Dan kun je je zoekopdracht aanscherpen door gebruik te maken van booleaanse operatoren. Meer hierover lees je hieronder.

Zoeken op meerdere trefwoorden

Wil je zoeken op meerdere trefwoorden, die meestal niet in dezelfde vacature voorkomen?

Voorbeeld: Je wil in 1 zoekopdracht vacatures voor 2 verschillende functies zoeken, bijvoorbeeld timmerman en metselaar. Dit kun je doen door ‘|’ tussen je zoektermen te zetten. Het ‘|’ teken betekent ‘of’.

Je zoekopdracht ziet er dan zo uit: timmerman | metselaar

Werking: Er wordt gezocht naar vacatures die passen bij timmerman OF bij metselaar

Tip: Wil je zoeken op functies of trefwoorden die bestaan uit meerdere zoekwoorden? Zet het dan tussen haakjes. Bijvoorbeeld: (medewerker klantenservice) | (customer support medewerker).

Zoeken op een deel van een woord

Voorbeeld: Je wil je oriënteren op vacatures die te maken hebben met het uitvoeren van projecten. Hierbij zijn er heel veel zoektermen mogelijk, zoals projecten, projectleider, projectmanager, vernieuwingsproject, projectplanner etc. Het is natuurlijk fijn om op al deze woorden tegelijk te kunnen zoeken zonder dat je zelf hoeft te bedenken welke mogelijkheden er allemaal zijn. In dit voorbeeld kun je dat doen door op alle woorden te zoeken die beginnen met het woordje ‘project’ erin. Dit doe je door een ‘*’ direct achter je zoekterm te zetten. Het ‘*’ betekent dat hier ieder woord voor in de plek mag komen te staan.

Je zoekopdracht ziet er dan zo uit: project*

Werking: Er wordt gezocht naar alle woorden die beginnen met ‘project’, zoals projectmanager.

Woorden uitsluiten uit je zoekresultaten

Voorbeeld: Je wil graag manager worden maar niet in verkoop of sales. Dan wil je wel graag vacatures terug met de zoekterm manager maar geen vacatures met de zoektermen verkoop of sales. Dit kun je doen door een ‘-’ teken voor de zoekterm(en) te zetten die je wilt uitsluiten uit je zoekresultaten.

Je zoekopdracht ziet er dan zo uit: manager -verkoop -sales

Werking: Er wordt gezocht naar vacatures die passen bij manager, maar niet de woorden verkoop of sales bevatten.

Exact zoeken op 1 of meerdere trefwoorden

Standaard zoekt de Vacature verkenner ook op variaties van de door jouw ingevoerde trefwoorden. Op deze manier wordt er rekening gehouden met eventuele typefouten in je zoekopdracht en/of in de vacatureteksten. Typ je per ongeluk een woord verkeerd, bijvoorbeeld ‘toemerman’ in plaats van timmerman, dan zullen toch de vacatures voor het beroep ‘timmerman’ gevonden worden. Of zoek je bijvoorbeeld op ‘timmerman’ maar staat dit in een vacaturetekst verkeerd geschreven, bijvoorbeeld ‘timmermann’ (met dubbel ‘n’) dan wordt deze vacature toch gevonden. Meestal is dit erg fijn. Toch kunnen er situaties zijn waarin dit niet prettig werkt.

Voorbeeld: Wanneer je graag ‘lakker’ wil worden en je (ook) veel vacatures terugkrijgt voor het beroep ‘lasser’. Dit kun je oplossen door je zoekterm tussen dubbele quotes (“) te zetten.

Je zoekopdracht ziet er dan zo uit: “lakker”

Werking: Er wordt gezocht naar vacatures die passen bij ‘lakker’, zonder te zoeken naar vacatures die passen bij variaties op het woord ‘lakker’, zoals ‘lasser’.

Geavanceerde zoekmogelijkheden combineren

De verschillende geavanceerde zoekmogelijkheden kun je ook met elkaar combineren. Hieronder zie je een een voorbeeld van hoe je dit kunt doen.

Voorbeeld: Je zoekt iets in de marketing of verkoop, maar niet als manager en niet iets met auto’s.

Voorbeeld zoekopdracht: (market* | verko*) -manager -bedrijfsleider -auto*

Werking eerste deel: (market* | verko*)

Er wordt gezocht naar vacatures met woorden die:

  • beginnen met ‘market’, zoals marketeer of marketing OF

  • Beginnen met ‘verko’, zoals verkoper of verkoopmedewerker

Werking tweede deel: -manager -bedrijfsleider -auto*

Er wordt gezocht naar vacatures die:

  • Niet het woord manager bevat

  • Niet het woord bedrijfsleider bevat

  • Geen woorden bevat die beginnen met ‘auto’, zoals autoverkoper of autohandelaar

Was dit een antwoord op uw vraag?